Sadece 1 kaşık tüketildiğinde bile yetiyor; Hafızayı uçuşa geçiren baharat

Unutkanlık sorunuyla mücadele eden baharat belli oldu

Sadece 1 kaşık tüketildiğinde bile yetiyor; Hafızayı uçuşa geçiren baharat
Yayınlanma Tarihi : 05 Nisan 2024 00:45

Unutkanlık sorunuyla baş etmenizi sağlayacak baharat! Unutkanlık, bireyin günlük yaşamında karşılaştığı ve hatırlama, bilgiyi saklama veya yeni bilgi öğrenme konusunda zorluk yaşadığı bir durum olarak bilinir.

İleri yaşlardaki birçok kişide unutkanlık sorunu olabilir. Uzmanlara göre yaşlılık döneminde daha sık görülse de, stres, yorgunluk, beslenme alışkanlıkları gibi faktörlerden dolayı her yaşta ortaya çıkabilmektedir. Unutkanlık birçok kişinin hayat kalitesini doğrudan doğruya etkiler.

ZERDEÇAL HAFIZAYI GÜÇLENDİRİYOR

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Kahvaltıda bir gram zerdaçal yemenin hafızayı güçlendirdiği belirlendi.

Tayvan'da yapılan araştırma, kahvaltıda bir gram zerdaçal tüketmenin diyabetin ilk evresinde ve bilişsel becerilerinde azalma riski bulunan kişilerin hafızasını güçlendirdiğini gösterdi. 

Diyabet teşhisi koyulan 60 yaşın üzerinde kadın ve erkeklerin katıldığı araştırmada, bilim adamları zerdaçalın hafızaya etkisini araştırdı.

Katılımcılar kahvaltıdan önce ve saatler sonra hafıza testine tabi tutuldu. Kahvaltıda bir gram zerdeçal tüketen katılımcılar testlerde daha başarılı oldu. 

Araştırmanın sonuçları, "Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition" dergisinde yayımlandı.

Daha önceki araştırmalar, orta yaşlı diyabet hastalarının beyin hacmi kaybına daha yatkın olduğunu, bunun sonucunda da hafıza ve düşünme becerilerini kaybetme riski taşıdıklarını ortaya koymuşt

thumbs-b-c-286d96f65fcd32d0155cb4570a534f97.jpg

 UNUTKANLIĞA İYİ GELEN BAHARAT

Son yapılan araştırmalar, unutkanlık sorunuyla mücadelede baharatların etkili olabileceğini göstermektedir. 

BBC Türkçe'deki habere göre; Zerdeçal beyin sağlığına iyi gelen baharatlar arasında yer alıyor. Unutkanlıkla mücadele eden baharat olarak dikkat çeken zerdeçal üstelik birçok kişi tarafından da ülkemizde tüketiliyor.

Araştırmacılar, Güneydoğu Asya mutfağında yaygın kullanılan baharat karışımı körinin bileşenlerinden biri olan zerdeçalın beyne 'şifa verdiğini' söylüyor.

Kök Hücreleri Araştırma ve Terapisi adlı dergide yayımlanan araştırmaya göre, hintsafranı ya da zerdeçal olarak bilinen baharatın içinde bulunan bir alaşım, beynin tedavi ve iyileşme sürecinin bir parçası olduğu düşünülen sinir hücrelerinin büyümesini sağlıyor.

Alman araştırmacılar fareler üzerinde yapılan deneyler sonucunda elde ettikleri bulgulara dayanarak, ileride felç ve Alzheimer hastaları için ilaç üretilebileceğini söylüyor.

Fakat araştırmacılar, uygulamanın insanlar üzerinde yapılabilmesi için daha fazla deneye ihtiyaç duyulduğunu vurguluyor.

Almanya'nın Jülich kentindeki Sinirbilimi ve Tıp Enstitüsü'ndeki araştırmacılar, zerdeçal bulunan aromatik turmerone adlı bileşeni inceledi.

Farelere bu maddeden enjekte edildi ve daha sonra beyinleri tarandı.

Beyinde, sinir hücrelerinin büyümesiyle bağlantılı olduğu bilinen bölgelerin aromatik turmerone enjeksiyonundan sonra daha aktif olduğu görüldü.

Bilim insanları, bileşenin beyin hücrelerinin yaygınlaşmasını sağladığını söylüyor.

Araştırmacılar, farklı bir deneyde de kemirgenlerin sinir kök hücrelerini (NSC) aromatik turmerone özlerinin farklı derişimleri içinde yıkadı.

Sinir kökü hücresi artıyor

Sinir kök hücrelerinin her tür beyin hücresine dönüşme özelliği var, araştırmacılar hasar gören veya hastalık kapan beynin iyileşme sürecinde bu hücrelerin bir rolü olabileceğini söylüyor.

Araştırmacılardan Dr. Maria Adele Rueger, "İnsanlar ve gelişmiş hayvanların yetenekleri, beyinlerini iyileştirmek için yeterli görünmüyor fakat balıklar ve daha küçük hayvanlar bunu yapabiliyor" diyor.

Araştırmacılar, aromatik turmerone derişimi ne kadar yüksek olursa sinir kök hücrelerinin de o derece büyüyeceğini ifade ediyor.

Zerdeçal bileşeninde yıkanan hücrelerin daha hızlı bir şekilde beyin hücresi türlerine dönüştüğü görüldü.

Dr. Rueger, "Aromatik turmerone maddesiyle kök hücrelerin etkinliğinin artırılabildiğini görmek çok ilginç" dedi ve şöyle devam etti:

"Ve bunun da, karşılığında beynin iyileşme sürecini hızlandırması mümkün. "

Dr. Rueger deneylerin insanlar üzerinde yapılıp yapılamayacağını inceliyor.

İngiltere Alzheimer Araştırma Vakfı'ndan Dr. Laura Phipps, "Bu araştırma sonuçlarının insanlara da uygulanıp uygulanmayacağı veya bu yolla yeni beyin hücrelerinin üretilmesinin Alzheimer hastalarına fayda sağlayıp sağlamayacağı henüz netleşmedi" diyor.

ZİHİN AÇAN KÜR

TRT'de yayımlanan bir program ise dikkat çekti. TRT Diyanet'teki İbrahim Saraçoğlu ile Ruh ve Beden Sağlığı adlı programda zihin açan kür tarifine yer verildi